De bezinningsdag

Bosbaden

In de natuur

‘Mensen die zin weten te geven aan hun leven zijn gelukkiger, gezonder en zelfs aantrekkelijker dan mensen die geen zingeving ervaren.’ En er zijn tal van mogelijkheden om betekenis aan je leven te geven, denk aan sociale relaties, persoonlijke ontwikkeling, religie of spiritualiteit en het ervaren van transcendentie. Maar ook het knuffelen van een huisdier, wandelen in de natuur of je overbuurman-op-leeftijd vragen om te komen eten, dragen bij aan een betekenisvol bestaan.

Waarom?
Deze zingeving is van belang voor je mentale welzijn, voor het stromen van positieve energie. En soms voel je het niet. Mis je iets of loop je vast, soms blijf je maar piekeren en is er geen tijd om op adem te komen of voor een diepere bewustwording van de waarden die er voor jou toe doen. Er zijn zoveel redenen om behoefte te hebben aan een bezinningsdag in de natuur. Alle redenen zijn goed. Je bent welkom met je eigen vraag of thema, maar je mag ook aanschuiven zonder in woorden te vatten waarom je kiest voor deze dag.

Hoe?
We gaan aan de hand van inspirerende zingevingsvormen en inzichts-oefeningen aandacht geven aan jouw positieve flow. De programma-onderdelen worden zorgvuldg gekozen bij de aard van de groep en de deelnemers.

Wanneer: Zaterdag 13 juli 2024. Van 10.00 tot 16.00 uur.
Voor wie: voor mensen die toe zijn aan bezinning, aandacht en slow flow in de natuur.
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers
Locatie: Buiten! Zoveel mogelijk buiten!  Nationaal Park Lauwermeer
Opbrengsten: inspiratie en zingeving
Kosten: 95 euro voor 1 dag inclusief uitgebreide lunch, koffie, thee, chcolade etc. 
Inclusief: koffie, thee, chocola, goed gevulde lunch, begeleide meditatie, oefeningen, groepsbegeleiding en persoonlijke ondersteuning
Aanmelden: stuur een e-mail naar [email protected] of een appje naar 06-21956948 dan neemt Anneke contact met je op voor een informatiegesprek
Begeleider: professionele en ervaren trainer/docent. Anneke is psycholoog (drs.) en heeft aanvullende opleidingen in natuurcoaching en familie-opstellingen. Bij Met wie op deze site vind je meer informatie

Wat kan je verwachten?

Ontvangst en introductie
Wees welkom, koffie en thee staan klaar, kennismaking met de Wandelschuur, met de trainer en met elkaar en met het programma.
Geleide visualisatie
Een oefening waarbij je met behulp van visualisaties een meditatie doorloopt ten behoeve van ontspanning en verbinding. Het doel is om te landen op deze plek.
Inzichts-oefening(en)
Afhankelijk van het type vragen/thema’s van de deelnemers zijn er passende oefeningen geselecteerd. We brengen de aandacht naar de gewenste plek met behulp van bijvoorbeeld systemisch werk.
Duik in de natuur
Begeleide loopmeditatie in het bos.
Deelronde

Lunch
Broodjes en salades, vegetarische kroketten, sap en gemberthee etc.

Het brein en beweging
De mens loopt al miljoenen jaren, een essentieel kenmerk van ons wezen, achtergronden en toepassingen terwijl we buiten in beweging zijn.
Bosbaden
We gaan plonsen! Een zintuigelijke onderdompeling in de atmosfeer van het bos aan de hand van het Japanse Sinrin Yoku
Opstelling
Oefening waarbij elementen uit de natuur representanten zijn van jou en/of het thema dat speelt.
Deelronde
met koffie, thee en chocola
Meditatie
Bodyscan. Aandacht naar je lichaam en naar de signalen die je lichaam je aanreikt.
Afronding van de dag
Met een aandenken

Extraatje: Geregeld spreekt de poëzie en de literatuur tijdens deze bezinningsdag. En altijd en overal is ademhaling onder de aandacht om lichaam en geest te verbinden.

Reacties van eerdere deelnemers:

“De energie betovert me precies zoals ik had verwacht. Dank je voor de fijne dag en mijn nieuwe start.”

“Inspirerend en authentiek –> de kern van deze retreat. Dank voor de retreat die mij bovenal nieuwe energie heeft gegeven. Mooi hoe je alle zintuigen aan bod laat komen bij het bosbaden, dank!”

“Wat een mooie dag! Je bevlogenheid werkt aanstekelijk op mij. Verder vond ik het fijn dat er voor alles en iedereen een plek is, ruimte!”

“Een goddelijke dag. Het heeft me meer goed gedaan dan je voor mogelijk zou houden.”

“Het lijken wel twee dagen, zoveel was van waarde.”

“Langzaam, zonder telefoon, delend, dankzij jou, vooral jouw liefde, de wereld in strooiend, dank voor de fijne en verhelderende dag”

“Zingevend door daar zelf het voorbeeld in te zijn.”

“De liefde en kennis van/voor de natuur is indrukwekkend en inspirerend”